Utflykt till den norra sidan

Idag efter jobbet tog en av våra svenska kollegor med oss på en lite speciell måndagsutflykt här på Cypern. Nämligen till den norra, turkiska sidan. Det är inte populärt att berätta för grekcyprioter att man åker över dit med tanke på den osämja som fortfarande råder (även fast det inte är någon fara!).
 
Vid gränsen fick vi visa våra pass och fick varsitt visum. För att åka in med bilen så måste även den ha en speciell försäkring. Vi åkte genom bergen till en stad som heter Kyrenia och som ligger vid havet. En liten turistort dit bland annat mycket britter, tyskar och en del svenskar åker. Vi gick runt i lite affärer, och sedan en sväng utefter hamnen, satte oss på en restaurang och beställde in lite fika och sedan åkte vi tillbaka till den grekiska sidan av Nicosia igen där vi bor. Tack och lov!
 
Det var lite nervöst att åka dit för min del i alla fall. Jag fick ta ett litet steg utanför min komfortzon. Men det gick bra och det var inte alls så hemskt som många grekcyprioter framställer det. Visst finns det vissa riktigt slitna och totalt förfallna områden där också, som den berömda "Spökstaden" t ex, men det slapp vi se. Det vi såg var ändå helt okej, även fast det märks att den norra sidan ligger många år efter den grekiska sidan.
 
Det känns skönt att ha det gjort, att ha sett en del av den norra sidan. Men jag tror inte att vi kommer att åka tillbaka dit igen. Av förståliga skäl så har jag inte några bilder att bjuda er på, det är ju tyvärr inte helt ovanligt att polisen haffar dem som lyckas fotografera fel saker på andra sidan nämligen. Mobilen fick därför ligga i tryggt förvar under hela besöket.
mamma

Fy då. Åk aldrig dit igen.KRAM