Sheikh Zayed Grand Mosque

När man är i Abu Dhabi får man inte missa en av världens största moskéer -  Sheikh Zayed Grand Mosque. Den är galet stor och helt galet vacker. Det är gratis att besöka den, men du som kvinna måste bära abaya och du som man måste också klä dig heltäckande. Kläder finns att låna, men du måste ha med ditt pass för att få låna dem (ID-kort räcker inte). Vi kan båda intyga att det var helt sjukt varmt med abaya och heltäckande vit dress (som Johan fick ha). Vi gick inte många hundra meter men det var nästan olidligt varmt. Vilket förstås får oss att undra hur sjutton lokalbefolkningen klarar av att gå sådär hela dagarna?
 
Turistbussen som man kan åka i Abu Dhabi stannar även till här om man vill köra en Hop On - Hop Off. 
 
Alla är tvugna att ta av sig skorna för att få gå in :)

Abu Dhabi i allmänhet

Fredagen den 18 april landade vi på flygplatsen i Abu Dhabi kl 19.30 lokal tid. Vi flög dit med Etihad Airways och det var en ny flygupplevelse för vår del. Otroligt serviceinriktad personal, skärmar på varje stol framför sig där vi kunde roa oss med både filmer, spel, kameror både framför och under planet, dokumentärer, musik osv. Vi blev bjuden på en rejäl trerätters lunch och det var faktiskt första gången vi tyckte att flygplansmaten smakade super.
 
Att passera passkontrollen kändes lite skumt men det var förstås inte några problem. Vi tog ut pengar i en automat på flygplatsen och tog sedan en taxi till vårt hotell, Cristal Hotel Abu Dhabi. Läget på hotellet var kanske inte det bästa men servicen var väldigt bra, restaurangen var helt fantastisk och vi var hur nöjda som helst med vårt rum. Det är väldigt billigt att åka taxi i hela UAE (men se upp för svarttaxi) så vi klarade oss bra ändå. Vi tog en hel del långa promenader kan också tilläggas.
 
I Abu Dhabi såg vi inte så mycket turister, det var mest lokalbefolkning och arbetare från Indien, Pakistan osv. Däremot kände vi oss aldrig uttittade och det kändes tryggt och bra överallt.
 
Den första dagen tog vi den klassiska och överprisade turistbussen runt. Den täckte det mesta men inte allt. Vi besökte även Abu Dhabis största shopping mall - Marina Mall. Där kunde vi bland annat ta hissen upp till ett café som befinner sig uppe i ett torn med en fantastisk panoramautsikt i 360 grader. Jag kommer inte ihåg exakt hur högt upp det låg, men ganska så jättehögt.
 
Efter Abu Dhabis kust mitt inne i stan finns otroligt fina (och tyvärr tomma) stränder. Efter hela stranden finns en superfin strandpromenad med mycket folk som är ute och går, springer, cyklar osv. Efter denna strandpromenad fanns också mer påkostade strandområden/grönområden där det kostade 10 dirhams (ca 17 kr) att lösa in sig per dag och person. Vi löste in oss på Family Beach två eller tre dagar och där var det otroligt fint. Vi som redan är lite less på att ha sand överallt från Cypern njöt verkligen att kunna ligga och sola på en välklippt gräsmatta i direkt anslutning till stranden istället.
 
Första doppet i havet var magiskt! Ingen av oss hade badat i ett så varmt hav tidigare. Det var snudd på att det ens svalkade, vilket vi tyckte var riktigt skönt. Havet var inte så klart dessvärre och man kunde inte simma så långt ut (vilket jag gillar) och vi träffade även på några maneter efter strandkanten en dag. Men som helhet ger vi det ett högt betyg.
 
Såklart var det också en mycket häftig känsla att ligga med havet på ena sidan och superfina hus/skyskrapor på andra sidan. Ny upplevelse som jag har svårt att tro att vi någonsin skulle kunna tröttna på. På Family Beach fanns både barnfamiljer, par och kompisgäng, såväl turister som lokalbefolkning och det var inte några problem att visa sig i bikini som nog inte hade varit så uppskattat utanför strandområdet.  

Utsikt från cafétornet

28 april 2014

28 april - årets tyngsta dag. Nu ikväll är det två år sedan Sofie så fruktansvärt olyckligt lämnade jorden för en vackrare plats. Två år. Tiden har stått stilla och gått snabbt på samma gång. Det går inte en dag utan att jag tänker på Sofie och mina närmaste som sörjer henne allra mest. ♥ ♥ ♥
 
Vi är i alla fall hemma från vår helt fantastiska semester igen. Det finns så mycket att berätta och jag har flera hundra bilder jag vill visa er. Ni får hålla utkik här i bloggen framöver så kommer det att bjudas på en massa inlägg, info om sevärdheter i Abu Dhabi & Dubai och förstås massor med bilder.
 
En sak är i alla fall säkert. Jag kan rekommendera alla att åka till Dubai
och vi kommer med 100% säkerhet att åka dit snart igen.